AIKIDO

Aikidō 合気道  este o artă marțială japoneză. Aikidō înseamnă textual „calea armonizării energiei,” fiind artă marțială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. A fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969) și se bazează pe utilizarea forței adversarului prin aplicarea de tehnici articulare și eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc). În aikido se utilizează proiectări, luxări, strangulări și, în mică măsură, lovituri. Aikido își are rădăcinile în jujitsu și tehnicile de luptă cu sabia și sulița utilizate de samurai în Japonia medievală, dar multe dintre tehnicile sale sunt invenția maestrului Ueshiba. Principiile de non-rezistență, utilizarea forței adversarului cât și emblema artei sugerează legături cu alte stiluri interne, de origine chineză: Taijiquan, Baguazhang și Xingyiquan.

Fiind un stil de luptă pur defensiv, Aikido nu organizează și nu participă la competiții. Există în schimb numeroase demonstrații în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui uke (atacator).

Ideea centrală în Aikido este de a utiliza armele adversarului împotriva lui și împreună cu el. În lupta cu mâna goală corpul este o armă care, împreună cu strategia luptei conduc la evitarea atacului și apoi la neutralizarea atacului.

“Arta Pacii” incepe cu tine. Munceste cu tine si lasa Arta Pacii sa se manifeste in toate activitatile tale. Fiecare are un spirit care poate fi slefuit, un corp care poate fi antrenat si o cale pe care sa o urmeze.
Esti in viata pentru a cunoaste si a manifesta ceea ce este sacru in tine. Adu pacea in propria viata si aplica Arta Pacii in tot ce te inconjoara.

Aikido este pentru întreaga lume. Nu vă antrenaţi din motive egoiste, ci pentru oamenii de pretutindeni.”

Morihei Ueshiba, O- sensei,  părintele Aikido-ului 1883 – 1969

Armele şi războiul sunt mijloace prin care proprietarii de pământuri şi capitaliştii îşi măresc avuţia, în timp ce săracii trebuie să sufere; nu este nimic pe lume mai distrugător decât războiul şi mai prostesc decât armele”.

Onisaburo Deguchi

Instructor